A nyomor börtönei - A "zéró tolerancia" világméretű terjedése

A nyomor börtönei - A

ISBN: 9632087011

Publication Date: 2001

Publisher: Helikon Kiadó

Pages: 172

Format: Paperback

Author: Loïc Wacquant

5.00 of 1

Download PDF

Download ePub

A "városi erőszak" állandó felemlegetése, az úgynevezett érzékeny negyedek fokozott rendőri ellenőrzése, a fiatalkori bűnözés ellen az erősödő megtorlás, a hajléktalanok zaklatása, a kijárási tilalom és a "zéró tolerancia", a börtönlakók számának folyamatos emelkedése, a segélyezés büntető célzatú ellenőrzése: Európában mindenütt érződik az a törekvés, amely a rendőrséget és a büntetésvégrehajtás intézményeit kívánja igénybe venni a tömeges méretű munkanélküliség, a fekete jövedelmek és a szociális támogatások megszorítása okozta zavarok elfojtására.

A könyv azokat az utakat vázolja fel, amelyeken keresztül az amerikai neokonzervatív gondolkodók által kidolgozott büntetőszellem nemzetköziesült ugyanúgy, ahogy a neoliberális gazdaságtan, amelynek ez tulajdonképpen az "igazságszolgáltatási" változata. A gondoskodó állam átfordulása büntetőállammá a nyomor igazgatásának új módját jelenti, a mindenhová betolakodó és mindenütt jelen lévő büntetőapparátus eszköztárát.

A szerző szerint az Egyesült Államok egyértelműen a nyomor kriminalizálására szavazott. Európa pedig napjainkban szembesül ezzel a történelmi alternatívával: a szegénység kriminalizálása és aközött a szociális állam közt kell választania, amely méltó erre a névre. "Ez az alapvető könyv hozzásegít ahhoz, hogy diagnosztizáljuk - és megfékezzük - a neoliberális forradalomnak a világ átalakítására irányuló kísérletét."

forrás: http://konyvudvar.net/olcso-konyvek/s...

0 Share 0 Share 0 Share 0 Share